3es JORNADES A·PLEC DE DIDÀCTICA DEL PLEGAT PER A EDUCADORS
Badalona, 20, 21 i 22 d’octubre del 2017

Please choose your language using the button on the top right to translate the informations automatically.

Lloc: Escola Jungfrau (Carrer Vila Vall-Llebrera, s/n, 08912 Badalona). Cliqueu aquí per arribar-hi.

PRESENTACIÓ

El plegat no és només una activitat de lleure infantil o un art reservat als que tenen aquesta habilitat, sinó sobretot un mitjà de desenvolupament educatiu per a totes les persones. La transmissió d’aquesta activitat durant segles ha estat possible perquè tant la seva tècnica com la seva didàctica han estat dos elements inseparables.

Des del 2015 cada any es realitzen a Badalona les Jornades A·PLEC de Didàctica del Plegat per a Educadors, concebudes bàsicament per aprendre a ensenyar a plegar. Així doncs, aquesta activitat va destinada a educadors actius, així com a estudiants de ciències de l’educació, o persones majors d’edat (independentment dels seus coneixements sobre el plegat ), que tinguin un interès sobre l’aplicació pedagògica del plegat.

Aquesta activitat està reconeguda dins el Pla de Formació del professorat de Badalona i pretén introduir, enriquir i promoure la didàctica del plegat a l’ensenyament, a través de la transmissió i intercanvi d’experiències, de manera que cada educador descobreixi les seves pròpies solucions, trucs, mètodes, idees i projectes segons cada situació educativa i les seves possibilitats.

INFORMACIONS TÈCNIQUES

Com arribar-hi amb mitjans públics i privats:
Metro: Línia 2 (color violeta), parada Pompeu Fabra (a 4 min. a peu).
Tren: RENFE – única parada a Badalona (a 11 min. a peu).
Cotxe: google maps (possibilitats d’aparcament).
Aeroport més proper: Barcelona El Prat.

Àpats i allotjament
Les jornades ofereixen als participants la possibilitat d’inscriure’s a quatre àpats (sopar divendres, dinar i sopar dissabte i dinar diumenge) que es realitzaran al mateix lloc de les jornades. L’organització no ofereix allotjament i cada participant fa la seva pròpia reserva. Aquí es poden cercar les possibilitats d’allotjament a Badalona i el seu entorn.

Quotes i data límit d’inscripció a les jornades, als tallers i activitats
Mentre hi hagi places disponibles no hi ha data límit d’inscripció. Fins el 18 d’octubre hi ha però una quota reduïda. També hi ha una quota reduïdaper a estudiants per a tots els dies de les jornades. Després d’inscriure’s i transferir les quotes, els participants reben una confirmació de la seva participació. La inscripció dels participants als tallers i activitats concretes es realitza a l’inici de cada dia de les jornades.

Acreditació
Tots els participants reben un acreditació de la seva participació expedit per l’organització. Com a activitat reconeguda pels Serveis Educatius de la ciutat de Badalona i pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat, aquest expediran un certificat d’assistència per a mestres i professors.

Material de plegat
Durant les jornades l’organització ofereix la possibilitat d’adquirir material de plegat (llibres, paper, etc.) per als participants.

Equip pedagògic 2017
Krystyna Burczyk, Wojciech Burczyk, Manuel Carrasco, Jaume Coll, Marieke De Hoop, Anja Drews, Belén Garrido, Caroline Geller, Juan Gimeno, Anna Giordano, Michel Grand, Nele Hatoum, Xiaoxian Huang, Claire Landre, Francesc Martí, Julia Millet, Anna Riera, Nick Robinson, Coral Romà, Joan Sallas, Judit Themistanjioglus, Eulàlia Tramuns, Eric Vigier

TEMES

1. ABC. Tot el que hauria de saber un educador amb poca o cap experiència en l’ús del plegat a l’ensenyament: orígens del plegat, models bàsics, símbols del plegat, tipus de paper, bibliografia útil, planificació d’una classe, nivells de dificultat, aplicació del plegat al currículum escolar, etc…
2. Tècniques. Des del segle XVI, la transmissió de l’art del plegat a Europa no es basava en l’ensenyament de models per repetir-los, sinó en el coneixement de les diverses tècniques del plegat, les quals combinades permetien desenvolupar la creativitat i la fantasia dels que les aprenien i les exercitaven.
3. Plegat per a tothom. El plegat no és una activitat exclusiva per a persones destres de naixement, sinó un suport físic, mental, emocional i socialment inclusiu, per a totes les persones, independentment de les seves limitacions o situacions.
4. Matemàtica. L’experimentació abstracta i espacial a través del plegat converteix la matemàtica en un repte i en un joc divertit, estimulant la capacitat de raciocini i l’interès de l’alumne per l’aprenentatge d’aquesta matèria tradicional.
5. Projectes. Més enllà de programar una classe estàndard de plegat, la papiroflèxia es pot aplicar també a múltiples projectes dinàmics i happenings com un concurs d’avions de paper, una obra teatral o en activitats artístiques com un mural decoratiu o reivindicatiu.
6. Instruccions. Per donar suport a tot el que es grava a la memòria i que després sembla que s’oblida, no n’hi ha prou amb l’exercici repetitiu del plegat. Cal aprendre a confeccionar instruccions didàctiques al servei de la persona a la qual va destinada, tant si es tracta d’uns diagrames com d’un vídeo.
7. Història. No som els primers que aprenem a ensenyar a plegar. Moltes generacions d’educadors i alumnes han desenvolupat tècniques i idees didàctiques de les quals avui encara en podem aprendre molt. Conèixer-les ens ajudarà a trobar el nostre propi mètode.

PROGRAMA DE LES JORNADES (darrera actualització: 11 octubre 2017)

Divendres 20 d’octubre 2017
17.30-18.30: Obertura del registre i inscripció a les activitats i tallers
18.30-19.00: Inauguració
19.00-19:30: Plegat lliure
19:30-20:30: Sopar
20.30-21.30: Activitat conjunta
21.30-22.30: Activitats i tallers
23.00: Fi del primer dia

Dissabte 21 d’octubre 2017
8.00-9.00: Obertura de l’edifici: Registre i inscripció a les activitats i tallers
9.00-10.30: Activitats i tallers
10.30-11.00: Pausa amb cafè, te, sucs i pastís
11.00-12.30: Activitats i tallers
12:30-13.00: Foto de grup
13.00-14.00: Dinar
14.00-15.30: Activitats i tallers
15.30-15.45: Pausa amb cafè, te, sucs i pastís
15.45-16.45: Activitats i tallers
16.45-17.15: Pausa amb cafè, te, sucs i pastís /
17:15-20:00: Comunicacions
20.00-21.00: Sopar
21.00-23.00: Taller / festa de ball folk a càrrec del grup música tradicional Bauma a la Plaça de la Constitució al Dalt la Vila
24.00: Fi del segon dia

Diumenge 22 d’octubre 2017
8.00-9.00: Obertura de l’edifici: Registre i inscripció a les activitats i tallers
9.00-10.30: Activitats i tallers
10.30-11.00: Pausa amb cafè, te, sucs i pastís
11.00-12.30: Activitats i tallers
12:30-13.00: Agraïments i comiat de les 3eres Jornades A·PLEC sobre Didàctica del Plegat a Badalona 2017
13.00-14.30: Dinar

1eres Jornades Aplec a Badalona 2015

1eres Jornades A·PLEC – Badalona 2015

dsc_2147

2es Jornades A·PLEC – Badalona 2016


Coordinació general:
Pere Bernat, Judit Bertran, Sebastià Coma, Imma Duatis, Joan Giralt, Ramon Massip, Quim Olivares, Anna Pruneda, Laura Pujals, Joan Puente, Anna Riera, Nick Robinson, Coral Romà, Joan Sallas, Eulàlia Tramuns, Xavi Valls

Coordinació pedagògica:
Anja Drews, Nick Robinson, Coral Romà, Joan Sallas, Eulàlia Tramuns

Professorat des de 2015:
Krystyna Burczyk, Wojciech Burczyk, Joan Bascuñana, Alessandro Beber, Cristina Belló, Javier Caboblanco, Manuel Carrasco, Jaume Coll, Antonio Criscuolo, Francesco DecioRoberto Gretter, Anja Drews, Marieke De Hoop, Belén Garrido, Caroline Geller, Juan Gimeno, Anna Giordano, Michel Grand, Nele Hatoum, Xiaoxian Huang, Alessandra LamioClaire Landre, Vittoriana Losavio, Francesco Mancini, Francesc Martí, Julia Millet, Anna Riera, Sascha Pooch, Kristin Pooch, Anna Pruneda, Nick Robinson, Coral Romà, Joan Sallas, Sonia Spreafico, Judit Themistanjioglus, Eulàlia Tramuns, Gabriela Vicente, Eric Vigier, Ursula Zich

Webmaster:

Nick Robinson

Organitza:
A·PLEC – Plegat Educatiu a Catalunya
SOCA-REL del Círcol – Entitat de Cultura Popular

Amb el suport de:

Escola Jungfrau
Servei Educatiu – Ciutat de Badalona
Taller d’Expressió Creativa (Badalona)
Ajuntament de Badalona
Associació de Veïns Dalt la Vila (Badalona)
Associació de Veïns del Centre (Badalona)
Associació de Veïns de Coll i Pujol (Badalona)
Associació de Veïns de Bufalà (Badalona)
Drogueria Boter (Badalona)
Abacus Cooperativa (Badalona)
EspaiMat – Espai d’aprenentatge de Matemàtiques (Catalunya)
Centro Diffusione Origami (Itàlia)
Origami Deutschland e. V. (Alemanya)
Faltik – Internationale Tagung zur Didaktik des Faltens (Freiburg im Breisgau, Alemanya)
Fröbel Faltstrasse – Tagung zur Didaktik des Faltens (Oberweissbach, Keilhau, Weimar, Bad Liebenstein, Bad Blankenburg, Halle/Saale Alemanya)
Origami, Dinamiche educative e didattica (Bellaria, Itàlia)
Conference on folding didactics (Sheffield, Anglaterra)
PaDoRe – Gesellschaft zur Dokumentation und Erforschung der Faltkunst (Weimar, Alemanya)
Friedrich-Fröbel Memorialmuseum, Oberweissbach (Turíngia, Alemanya)
Neue Thüringer Fröbel Verein Keilhau e. V. (Alemanya)
Miyabi (Alemanya)

bada2016_1bada2016_2