APLEC / Badalona 2018

4es JORNADES A·PLEC DE DIDÀCTICA DEL PLEGAT PER A EDUCADORS
Badalona, 26, 27 i 28 d’octubre del 2018

Des del 2015 cada any es realitzen a Badalona les Jornades A·PLEC sobre Didàctica del Plegat per a Educadors, concebudes bàsicament per aprendre a plegar i a ensenyar a plegar. El plegat no és només una activitat de lleure infantil o un art reservat als que tenen aquesta habilitat, sinó sobretot un mitjà de desenvolupament educatiu per a totes les persones. La transmissió d’aquesta activitat durant segles ha estat possible perquè tant la seva tècnica com la seva didàctica han estat dos elements inseparables. Durant els tres dies de les Jornades es realitzaran una cinquantena d’activitats (tallers, pràctiques, comuncacions, conferències, i exposicions) dirigides per plegadors educadors de diversos països. Es pretén introduir, enriquir i promoure la didàctica del plegat a l’ensenyament i al currículum escolar a través de la transmissió i l’intercanvi d’experiències entre els participants, de manera que cada educador descobreixi les seves pròpies possibilitats, les seves solucions, trucs, mètodes, idees i projectes segons cada situació educativa. Per participar en aquesta activitat reconeguda dins el Pla de Formació del Professorat de Badalona, no es requereix cap coneixement previ de plegat.
Activitat destinada a:
 persones majors d’edat amb interès sobre l’aplicació pedagògica del plegat.
educadors de temps lliure, mestres (escola bressol, primària i secundària)
serveis pedagògics i terapèutics a la tercera edat, hospitals, presons, refugiats, ensenyament especialitzat, etc.
estudiants i professors d’escoles i universitaris d’art, ciències de l’educació, matemàtiques, etc

INFORMACIONS TÈCNIQUES

Lloc: Escola Jungfrau (Carrer Vila Vall-Llebrera, s/n, 08912 Badalona, Catalunya). Cliqueu aquí per arribar-hi.

Com arribar-hi amb mitjans públics i privats:
Metro: Línia 2 (color violeta), parada Pompeu Fabra (a 4 min. a peu).
Tren: RENFE – única parada a Badalona (a 11 min. a peu).
Cotxe: google maps (possibilitats d’aparcament).
Aeroport més proper: Barcelona El Prat.

Àpats i allotjament
Les jornades ofereixen als participants la possibilitat d’inscriure’s a quatre àpats (sopar divendres, dinar i sopar dissabte i dinar diumenge) que es realitzaran al mateix lloc de les jornades. L’organització no ofereix allotjament i cada participant fa la seva pròpia reserva. Aquí es poden cercar les possibilitats d’allotjament a Badalona i el seu entorn.

Quotes i data límit d’inscripció a les jornades, als tallers i activitats
Cliqueu aquí teniu el FORMULARI D’INSCRIPCIÓMentre hi hagi places disponibles no hi ha data límit d’inscripció. Fins el 18 d’octubre hi ha però una quota reduïda. També hi ha una quota reduïda per a estudiants per a tots els dies de les jornades. Hi ha la possibilitat d’inscriure’s a temps parcial durant les Jornades (cap de setmana complert, només dissabte o només diumenge). Després d’inscriure’s i transferir les quotes, els participants reben una confirmació de la seva participació. La inscripció dels participants als tallers i activitats concretes es realitza durant les jornades.

Acreditació
Tots els participants reben un acreditació de la seva participació expedit per l’organització. Com a activitat reconeguda pels Serveis Educatius de la ciutat de Badalona i pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat, aquest expediran un certificat d’assistència per a mestres i professors.

Material de plegat
Durant les jornades l’organització ofereix la possibilitat d’adquirir material de plegat (llibres, paper, etc.) per als participants.

TEMES

1. ABC. Tot el que hauria de saber un educador amb poca o cap experiència en l’ús del plegat a l’ensenyament: orígens del plegat, models bàsics, símbols del plegat, tipus de paper, bibliografia útil, planificació d’una classe, nivells de dificultat, aplicació del plegat al currículum escolar, etc…
2. Tècniques. Des del segle XVI, la transmissió de l’art del plegat a Europa no es basava en l’ensenyament de models per repetir-los, sinó en el coneixement de les diverses tècniques del plegat, les quals combinades permetien desenvolupar la creativitat i la fantasia dels que les aprenien i les exercitaven.
3. Plegat per a tothom. El plegat no és una activitat exclusiva per a persones destres de naixement, sinó un suport físic, mental, emocional i socialment inclusiu, per a totes les persones, independentment de les seves limitacions o situacions.
4. Matemàtica. L’experimentació abstracta i espacial a través del plegat converteix la matemàtica en un repte i en un joc divertit, estimulant la capacitat de raciocini i l’interès de l’alumne per l’aprenentatge d’aquesta matèria tradicional.
5. Projectes. Més enllà de programar una classe estàndard de plegat, la papiroflèxia es pot aplicar també a múltiples projectes dinàmics i happenings com un concurs d’avions de paper, una obra teatral o en activitats artístiques com un mural decoratiu o reivindicatiu.
6. Instruccions. Per donar suport a tot el que es grava a la memòria i que després sembla que s’oblida, no n’hi ha prou amb l’exercici repetitiu del plegat. Cal aprendre a confeccionar instruccions didàctiques al servei de la persona a la qual va destinada, tant si es tracta d’uns diagrames com d’un vídeo.
7. Història. No som els primers que aprenem a ensenyar a plegar. Moltes generacions d’educadors i alumnes han desenvolupat tècniques i idees didàctiques de les quals avui encara en podem aprendre molt. Conèixer-les ens ajudarà a trobar el nostre propi mètode.

EQUIP PEDAGÒGIC 2018

Pascal BautraitJavier CaboblancoManuel CarrascoJaume Coll, Anja Drews, Marieke De Hoop, Belén Garrido, Anna Giordano, Michel Grand, Nele Hatoum, Xiaoxian Huang, Daniela Izquierdo, Regina Kasparek, Claire Landre, Brigitte Lindemann, Francesc Martí, Anna Riera, Laura Rozenberg, Sascha Pooch, Nick RobinsonCoral RomàJoan SallasEulàlia Tramuns.

Talleristes des del 2015

Joan Bascuñana (Olot), Pascal Bautr
ait (França), Alessandro Beber (Itàlia), Cristina Belló (Madrid), Krystyna Burczyk (Polònia), Wojciech Burczyk (Polònia), Francisco Javier Caboblanco (Toledo), Antonio Criscuolo (Itàlia), Marieke de Hoop (Holanda), Francesco Decio (Itàlia), Anja Drews (Alemanya), Caroline Geller (Alemanya), Belén Garrido (València), Juan Gimeno (Madrid), Anna Giordano (Itàlia), Michel Grand (França), Roberto Gretter (Itàlia), Nele Hatoum (Alemanya), Daniela Izquierdo (Mèxic), Alessandra Lamio (Itàlia), Claire Landre (França), Vittoriana Losabio (Itàlia), Francesco Mancini (Itàlia), Francesc Martí (Catalunya), Julia Millet (França), Kristin Pooch (Alemanya), Sascha Pooch (Alemanya), Anna Riera (Badalona), Nick Robinson (Anglaterra), Coral Romà (Alemanya), Laura Rozenberg (Uruguai), Joan Sallas (Badalona), Sonia Spreafico (Itàlia), Judit Themistanjioglus (Badalona), Eulàlia Tramuns (Barcelona), Gabriela Vicente (Xile), Eric Vigier (França), Ursula Zich (Itàlia)

FORMULARI D’INSCRIPCIÓ

DIVENDRES 26 DE NOVEMBRE, de 20:45 a 22:15

Taller #1
El extraordinario y pegamentoso Sistema C de papiroflexia
Tallerista: Javier Caboblanco
Taller para conseguir realizar cualquier figura como si fueras un experto plegador

Taller #13
Origami & matemàtiques: jugant amb el numero tres

Tallerista: Eulàlia Tramuns
El número tres està a tot arreu ! Presentarem diverses activitats que es poden fer implicant el número tres. Començarem plegant el número tres i explorarem els diversos tipus de polígons i sòlids relacionats amb aquest número. Les activitats estan principalment enfocades a primària i secundària però farem suggeriments per infantil i estudis superiors.
Taller en català, adaptat als participants en castellà, francès i anglès

Taller #19
Joguines de papiroflèxia I

Tallerista: Francesc Martí
Models molt senzills per jugar (i competir) amb el paper.

Taller #32
Tallerista: Jaume Coll
El cub de Sonobe, la joia de Takahama i altres poliedres estelats.
El mòdul de Mitusunobu Sonobe és un dels mòduls més conegut i senzill per fer un cub. En el taller veurem com fer petites modificacions d’aquest mòdul per obtenir una bipiràmide triangular (la joia de Takahama), així com molts poliedres estelats.

Taller #6
Fem el paper per plegar

Tallerista: Marieke de Hoop
En aquest taller es mostrarà la possibilitat que té tothom i sense pressupost, de fer paper i tenyir-lo amb materials naturals o de reciclatge i amb tècniques simples, per tal de poder-lo plegar. Si algú està interessat en aquest tema, preguem es posi en contacte prèviament amb l’organització de les jornades. Durant el divendres es prepararà el taller del dissabte “Fem el paper per plegar”

DISSABTE 27 DE NOVEMBRE, de 9:00 a 10:30

Taller #2
Taller: Origami aplicado a la educación
Tallerista: Javier Caboblanco
Cómo enseñar Lengua, Matemáticas…mediante el plegado de papel

Taller #3
Pleguem llibres i llàpis
Tallerista: Anna Giordano
Taller especialment destinat per a bibliotecaris i per a educadors que volen promoure la lectura

Taller #6
Fem el paper que plegarem

Tallerista: Marieke de Hoop
En aquest taller es mostrarà la possibilitat que té tothom i sense pressupost, de fer paper i tenyir-lo amb materials naturals o de reciclatge i amb tècniques simples, per tal de poder-lo plegar. Si algú està interessat en aquest tema, preguem es posi en contacte prèviament amb l’organització de les jornades.

Saturday: In Class, when the origami hour has begun, there are some restless children that cannot sit still and make their pleats. They are the wonderful papermakers who make paper for their schoolmates. The day before they have made the paperslury from old paper and scooped some square and rectangle papers. While making the paper they have to move around, wet their hands and be very tactile with the material. All their energy will go in the paper and probably the next day they will be able to sit and fold their own handmade paper. I am sure that when children make their own paper, they will be much more concentrated on the next step they do with it. So in the papermakery they can make paper for folding, but also for printing, stamping or cutting, thicker and thinner. When all day in the class room available

Taller #12
Origami i arquitectura
Tallerista: Manuel Carrasco

Taller #18
Origami i correspondència: exemples i idees
Tallerista: Michel Grand
(en castellà/anglès, francès, nivell fàcil)
Models desenvolupats per ELFA (Envelop and Letterfolding Association). Realització de models apropiats. Paper, color, formes, geometria, diagrames, enviament i recepció. Castellà / anglès / francès

DISSABTE 27 DE NOVEMBRE, d’11:00 a 12:30

Taller #6
Fem el paper que plegarem

Tallerista: Marieke de Hoop
En aquest taller es mostrarà la possibilitat que té tothom i sense pressupost, de fer paper i tenyir-lo amb materials naturals o de reciclatge i amb tècniques simples, per tal de poder-lo plegar. Si algú està interessat en aquest tema, preguem es posi en contacte prèviament amb l’organització de les jornades.

Saturday: In Class, when the origami hour has begun, there are some restless children that cannot sit still and make their pleats. They are the wonderful papermakers who make paper for their schoolmates. The day before they have made the paperslury from old paper and scooped some square and rectangle papers. While making the paper they have to move around, wet their hands and be very tactile with the material. All their energy will go in the paper and probably the next day they will be able to sit and fold their own handmade paper. I am sure that when children make their own paper, they will be much more concentrated on the next step they do with it. So in the papermakery they can make paper for folding, but also for printing, stamping or cutting, thicker and thinner. When all day in the class room available

Taller #14
Un generador d’històries de paper (1a part)
A generator of paper stories (1st part)
Tallerista: Coral Romà
Descobrirem les possibilitats que ofereix l’anomenat Multiform per inventar i explicar històries amb origami. En aquesta primera part del taller aprendrem com plegar el Multiform i com transformar-lo en tota mena d’objectes.
We will discover the possibilities offered by the so-called Multiform to invent and explain stories with origami. In this first part of the workshop we will learn how to fold the Multiform and how to transform it into all kinds of objects
20% teoria / theory – 80% pràctica / practice
llengua / language: català i anglès. / Catalan and English.
nivell / level: Obert a tothom. / For everybody.

Taller #24
Alguns elements de “plegagogia”

Tallerista: Pascal Bautrait
L’objectiu d’aquest taller és el d’intentar comprendre com l’organització d’una classe o un grup pot afavorir la realització d’una classe de plegat (i com el plegat pot ajudar a la realització de la classe o del grup). La classe serà en francès amb traducció. Nivell: fàcil. Destinat a qualsevol persona que desitgi ensenyar el plegat en grup. Hi haurà un 69,99% de teoria i un 30,01% de pràctica.

Taller #25
Just tell me
Tallerista: Claire Landre
(en francès o anglès, nivell fàcil, teoria 50% – pràctica 50%)
What kind of workshop is missing from the program? Maybe the multiform routine ? Though I’m not a specialist Or any other simple models.

Taller #31
El Origami como herramienta para promover el bienestar emocional: entendiendo y gestionando el estrés.
Tallerista: Daniela Izquierdo
El taller es de carácter teórico-práctico. A través del origami, se transmiten aspectos creativos, culturales y sociales. Fundado siempre en la concepción que solo se logran avances con constancia, paciencia y perseverancia. Dirigido a profesores, alumnos, y personas en general que tengan interés en conocer más sobre el impacto del estrés en la salud y aprender una técnica para identificar y gestionarlo mejor, mediante una herramienta creativa, sostenible y portable.

DISSABTE 27 DE NOVEMBRE, de 14:30 a 16:00

Taller #6
Fem el paper que plegarem

Tallerista: Marieke de Hoop
En aquest taller es mostrarà la possibilitat que té tothom i sense pressupost, de fer paper i tenyir-lo amb materials naturals o de reciclatge i amb tècniques simples, per tal de poder-lo plegar. Si algú està interessat en aquest tema, preguem es posi en contacte prèviament amb l’organització de les jornades.

Saturday: In Class, when the origami hour has begun, there are some restless children that cannot sit still and make their pleats. They are the wonderful papermakers who make paper for their schoolmates. The day before they have made the paperslury from old paper and scooped some square and rectangle papers. While making the paper they have to move around, wet their hands and be very tactile with the material. All their energy will go in the paper and probably the next day they will be able to sit and fold their own handmade paper. I am sure that when children make their own paper, they will be much more concentrated on the next step they do with it. So in the papermakery they can make paper for folding, but also for printing, stamping or cutting, thicker and thinner. When all day in the class room available

Taller #16
Tallerista: Jaume Coll
Papiroflèxia dels mosaics de l’Alhambra de Granada.
Els diferents motius dels mosaics de l’Alhambra de Granada són una font d’inspiració per a la creació artística i matemàtica. En el taller farem mosaics amb un parell d’aquests motius: l’os nassarita i l’avió nassarita. També veurem com podem crear altres tipus de mosaics amb motius diferents.

Taller #17
Com explicar amb històries el plegat dels models

Tallerista: Anna Riera

Taller #20
Joguines de papiroflèxia II
Tallerista: Francesc Martí
Models molt senzills per jugar (i competir) amb el paper.

Taller #34
Tallerista: Anja Drews
Origami per millorar l’aprenentatge. Una tortuga, un estel de cinc puntes, una carxofa?
La incorporació de l’origami en l’aprenentatge d’altres temes que no relacionats amb el plegats sovint ha estat la base de molts dels meus tallers. L’ajuda a l’aprenentatge útil a través del plegat com a activitat manual i divertida pot millorar l’atenció i la recepció de l’alumne. Les idees d’aquest taller estan totes relacionades amb matemàtiques bàsiques i fàcilment comprensibles.
Origami for improved learning. A turtle, a fived star, an artichoke?
Incorporating origami into learning about other, non-origami topics has been the general idea of most of my workshops. I see origami as a useful learning aid in that it adds fun and a hands-on dimension, both of which can improve alertness and receptiveness in the learner. The ideas in this workshop are all maths-related, but the maths is basic and easily understood.

DISSABTE 27 DE NOVEMBRE, de 16:30 a 18:00

Taller #6
Fem el paper que plegarem

Tallerista: Marieke de Hoop
En aquest taller es mostrarà la possibilitat que té tothom i sense pressupost, de fer paper i tenyir-lo amb materials naturals o de reciclatge i amb tècniques simples, per tal de poder-lo plegar. Si algú està interessat en aquest tema, preguem es posi en contacte prèviament amb l’organització de les jornades.

Saturday: In Class, when the origami hour has begun, there are some restless children that cannot sit still and make their pleats. They are the wonderful papermakers who make paper for their schoolmates. The day before they have made the paperslury from old paper and scooped some square and rectangle papers. While making the paper they have to move around, wet their hands and be very tactile with the material. All their energy will go in the paper and probably the next day they will be able to sit and fold their own handmade paper. I am sure that when children make their own paper, they will be much more concentrated on the next step they do with it. So in the papermakery they can make paper for folding, but also for printing, stamping or cutting, thicker and thinner. When all day in the class room available

Taller #10
Pleguem amb gent gran

Tallerista: Joan Sallas
En aquest taller es comentaran de forma teòrica els elements a tenir en compte per a un educador o assistent social quan es disposa a utilitzar el plegat com a eina pedagògica treballant amb gent gran. La definició dels objectius a plantejar-se, dels resultats que es poden obtenir i que cal valorar, dels aspectes tècnics, logístics i comunicatius a preveure, de les característiques personals de la gent gran amb qui treballarem, així com del perfil dels educadors/assistents socials, poden ajudar molt a educadors a reeixir el la seva activitat professional o voluntària.

Taller #11
Pleguem amb gent gran – Pràctiques
Tallerista: Joan Sallas
En aquest taller destinat a educadors i assistents socials que treballen professional o voluntàriament amb gent gran
es posaran en pràctica i de forma interactiva els elements apresos al taller “Pleguem amb la gent gran”

Taller #26
Envoltorios y contenedores llenos de matemáticas

Tallerista: Belén Garrido
Doblando cajas, recipientes y sobres de papel el estudiante, a la vez que construye objetos útiles, manipula conceptos geométricos elementales tales como cuadrados, rectángulos, triángulos y polígonos en general; e incorpora el lenguaje matemático a sus conocimientos de manera natural, con lo cual realiza la abstracción de determinados elementos como diagonal, mediana, vértice, bisectriz, etc…
Taller especialment dirigit a mestres de segon cicle de Primària i ESO

Taller #28
Projecte: Coneix-te – Escultures de paper
Un projecte lúdic per a la teva aula! Els nens crearan una escultura de paper de colors mentre practiquen habilitats de plegat de paper. Les seves capacitats motorístiques i lingüístiques també seran entrenades.
Tallerista: Nele Hatoum
Project: Getting to know you – paper sculptures
A playful project for your classroom! The kids will create a colourful paper sculpture while practicing some paper folding skills. Their motoric and linguistic capabilities will be trained too.
Tallerista: Nele Hatoum

Taller #30
Kit didàctic de matemàtiques i origami – Un pòster interactiu
Tallerista: Eulàlia Tramuns
Mostrarem activitats concretes que es poden fer a partir de les bases d’origami, incloses en el kit que presentarem en la comunicació. Seran de dificultats diferents, tant per infantil com per primària, secundària i posterior.
Taller en català, adaptat als participants en castellà, francès i anglès

DISSABTE 27 DE NOVEMBRE, de 16:30 a 18:00

Comunicació #1
Pleguem en català

per Coral Romà, Eulàlia Tramuns i Joan Sallas
Des del 2015, a les Jornades A.PLEC es distribueix un full anomenat “Pleccionari” on figuren les paraules més usuals per a plegar, en la llengua dels participants. A través d’un treball intensiu d’investigació i recerca, conjuntament amb el Consorci de Normalització Lingüística del Català, tres participants d’A.PLEC hem contrastat i elaborat un vocabulari amb les principals paraules per aprendre a plegar en català, que ens agradaria poder presentar-lo públicament per primer cop.

Comunicació #2
Origami House – El Museu del Plegat a Colonia de Sacramento (Uruguai)
per Laura Rozenberg

Comunicació #3
Kit didàctic de matemàtiques i origami – Un pòster interactiu
per Eulàlia Tramuns
Presentarem un kit de material didàctic per educadors elaborat per Maria Luisa Sonia Spreafico (Politecnico di Torino, Itàlia) i Eulàlia Tramuns (EspaiMat, Catalunya). Entre d’altres, el kit que mostrarem conté un pòster interactiu i un llibret amb jocs d’origami i activitats de matemàtiques per estudiants des dels tres anys fins a nivell universitari.

DIUMENGE 28 DE NOVEMBRE, de 9:00 a 10:30

Taller #6
Fem el paper que plegarem

Tallerista: Marieke de Hoop
En aquest taller es mostrarà la possibilitat que té tothom i sense pressupost, de fer paper i tenyir-lo amb materials naturals o de reciclatge i amb tècniques simples, per tal de poder-lo plegar. Si algú està interessat en aquest tema, preguem es posi en contacte prèviament amb l’organització de les jornades.

Sunday: Making stamps for design on paper: folding your own paper is much more interesting when you have prepared the paper yourself by making nice patterns on it. And to make your own stamp and using the stamps of the neighbor to make beautiful patterns on the paper.

What: So we will make our own stamp.
make prints with that and then make printing patterns for folding or decoration.
Why
1. the joy of making it themselves.
2.  the joy of printing and use pictures and colours and
3.  the collaboration with their schoolmates using all kind of stamps that are just made.

Taller #4
L’ensenyament del plegat a classe de primària a la Xina

Tallerista: Xiaoxian Huang
Amb presentació de materials biblogràfics originals.

Taller #7
ABC del professor de plegat
Tallerista: Joan Sallas
Aquest taller està destinat a tots aquells que reconeixen el plegat com a mitjà pedagògic, però que no han plegat mai i no saben ni com començar a posar-s’hi. Què ha de saber un professor de plegat? a partir de quina edat es pot plegar? com es pot estimular el sentit pel plegar? quin paper hem de fer servir? quins models hem de conèixer? com es prepara una classe de plegat? quins trucs tenim per ampliar la memòria, quins recursos tenim per promoure la creativitat amb el plegat?

Taller #8
Interacció entre el plegat i el dibuix
Tallerista: Joan Sallas
Taller dedicat al plegat i al dibuix com a expressions artístiques i mitjans educatius complementaris, necessàriament combinats.

Taller #29
Experiments amb dimensions i formes – geometria i joc
Tallerista: Nele Hatoum.
En aquest taller, descobrirem diferents maneres de crear formes tridimensionals mitjançant el plegat d’un paper pla. Utilitzarem tècniques simples.
Technics: Experiments with dimensions and shapes – geometry and play
Tallerista: Nele Hatoum.
In this workshop, we will discover different ways to create three-dimensional forms by folding a flat piece of paper. We will use simple techniques.
Tallerista: Nele Hatoum

Taller #33
Tallerista: Jaume Coll
El Kantenmodul de Carmen Sprung
El mòdul aresta o Kantenmodul de Carmen Sprung és un mòdul molt versàtil i resistent per construir poliedres. Amb aquest mòdul es poden fer quatre dels cinc poliedres regulars, la familia dels vuit deltaedres, alguns antiprismes, cúpules o triangulacions de una gran varietat de poliedres.

DIUMENGE 28 DE NOVEMBRE, d’11:00 a 12:30

Taller #5
Tallerista: Xiaoxian Huang
Tóng xīn fāng shèng (同心方胜) – el plegat de cartes d’amor en la literatura xinesa
Rerafons didàctic i històric de les cartes d’amor tradicionals a la Xina

Taller #6
Fem el paper que plegarem

Tallerista: Marieke de Hoop
En aquest taller es mostrarà la possibilitat que té tothom i sense pressupost, de fer paper i tenyir-lo amb materials naturals o de reciclatge i amb tècniques simples, per tal de poder-lo plegar. Si algú està interessat en aquest tema, preguem es posi en contacte prèviament amb l’organització de les jornades.

Sunday: Making stamps for design on paper: folding your own paper is much more interesting when you have prepared the paper yourself by making nice patterns on it. And to make your own stamp and using the stamps of the neighbor to make beautiful patterns on the paper.

What: So we will make our own stamp.
make prints with that and then make printing patterns for folding or decoration.
Why
1. the joy of making it themselves.
2.  the joy of printing and use pictures and colours and
3.  the collaboration with their schoolmates using all kind of stamps that are just made.

Conferència #2
El jonc xinès. La transmissió didàctica del plegat xinès i el seu simbolisme
per Joan Sallas
El  jonc xinès és un model de plegat tradicional originari de la Xina. En la conferència s’explicaran els mètodes i seqüències de plegat educatiu i simbòlic d’aquest model en el seu origen i la transmissió a Corea, al Japó, a Vietnam, així com la seva interacció cultural amb occident des del segle XVII fins als intercanvis pedagògics pedagògica amb els plegats Fröbelians del segle XIX i XX en documents holandesos, francesos, alemanys, anglesos, castellans, catalans i italians.

Taller #15
Un generador d’històries de paper (2a part)
A generator of paper stories (2nd part)
Tallerista: Coral Romà
En aquesta segona part del taller “Un generador d’històries de paper” experimentarem i practicarem d’una manera lúdica com crear i narrar històries amb el Multiform.
In this second part of the workshop “A generator of paper stories” we will experiment and practice in a playful way how to create and narrate stories with the Multiform.
20% teoria / theory – 80% pràctica / practice
llengua / language: català i anglès. / Catalan and English
nivell / level: Obert a tothom. / For everybody.
Cal haver assistit a la primera part del taller o bé conèixer bé el multiform d’origami.
You must have attended the first part of the workshop or know the origami multiform well.

Taller #27
Divertimentos de papiroflexia

Tallerista: Belén Garrido
Tratará sobre figuras de papiroflexia que pueden dar juego en el aula para desengrasar

 

Kamesaburo Fujioka (1886-1945), 児童の手工 (1922)

Exposició #1
Origen i desenvolupament de les línies i símbols gràfics del plegat
per Laura Rozenberg i Joan Sallas
El diseny de les principals línies de plegat, el plec vall i el plec muntanya, ha estat una evolució gràfico-pedagògica que s’ha anat desenvolupant segons les necessitats de transmissió durant diversos segles. Així doncs, no són la invenció del gran mestre japonès Akira Yoshizawa (1911-2005), tal com se sol afirmar erròniament. Molt possiblement aquests elements gràfics de transmissió i instrucció del plegat es continuaran desenvolupant en un futur. A l’exposició es mostrarà i s’explicarà amb documents històrics aquesta evolució.

FORMULARI D’INSCRIPCIÓ

PROGRAMA DE LES JORNADES (darrera actualització: 8 octubre 2018)

Divendres 26 d’octubre 2018
17.30-18.30: Obertura del registre i inscripció a les activitats i tallers
18.30-19.00: Inauguració amb la participació dels „Músics de Boga-sons“, del Centre Ocupacional Bogatell
19.00-19:30: Plegat lliure
19:30-20:30: Sopar
20.30-21.30: Conferències
21.30-22.30: Activitats i tallers
23.00: Fi del primer dia

Dissabte 27 d’octubre 2018
8.00-9.00: Obertura de l’edifici: Registre i inscripció a les activitats i tallers
9.00-10.30: Activitats i tallers
10.30-11.00: Pausa amb cafè, te, sucs i pastís
11.00-12.30: Activitats i tallers
12:30-13.00: Foto de grup
13.00-14.00: Dinar
14.00-15.30: Activitats i tallers
15.30-15.45: Pausa amb cafè, te, sucs i pastís
15.45-16.45: Activitats i tallers
16.45-17.15: Pausa amb cafè, te, sucs i pastís /
17:15-20:00: Comunicacions
20.00-23.00: Sopar amb Taller/Festa de ball folk amb menges populars i gresca a càrrec del grup música tradicional Bauma a la Plaça de la Constitució al Dalt la Vila. Festa oberta al barri en motiu de la celebració de les 4es Jornades A·plec de Didàctica del Plegat per Educadors.
24.00: Fi del segon dia
24.00: Fi del segon dia

grup de folk “Bauma”

Diumenge 28 d’octubre 2018
8.00-9.00: Obertura de l’edifici: Registre i inscripció a les activitats i tallers
9.00-10.30: Activitats i tallers
10.30-11.00: Pausa amb cafè, te, sucs i pastís
11.00-12.30: Activitats i tallers
12:30-13.00: Agraïments i comiat de les 4es Jornades A·PLEC sobre Didàctica del Plegat a Badalona 2018

13.00-14.30: Dinar

 

Coordinació general:
Pere Bernat, Judit Bertran, Sebastià Coma, Imma Duatis, Joan Giralt, Annabel Madueño, Xavi Manzanares, Ramon Massip, Quim Olivares, Anna Pruneda, Joan Puente, Anna Riera, Nick Robinson, Coral Romà, Joan Sallas, Eulàlia Tramuns, Xavi Valls

Consell pedagògic:
Anja Drews, Marieke De Hoop, Nele Hatoum, Anna Pruneda, Nick Robinson, Coral Romà, Joan Sallas, Eulàlia Tramuns

Webmaster:

Nick Robinson

Professorat des de 2015:
Krystyna Burczyk, Wojciech Burczyk, Joan Bascuñana, Pascal BautraitAlessandro Beber, Cristina Belló, Javier Caboblanco, Manuel Carrasco, Jaume Coll, Antonio Criscuolo, Francesco DecioRoberto Gretter, Anja Drews, Marieke De Hoop, Belén Garrido, Caroline Geller, Juan Gimeno, Anna Giordano, Michel Grand, Nele Hatoum, Xiaoxian Huang, Alessandra LamioClaire Landre, Vittoriana Losavio, Francesco Mancini, Francesc Martí, Julia Millet, Anna Riera, Sascha Pooch, Kristin Pooch, Anna Pruneda, Nick Robinson, Coral Romà, Laura Rozenberg, Joan Sallas, Sonia Spreafico, Judit Themistanjioglus, Eulàlia Tramuns, Gabriela Vicente, Eric Vigier, Ursula Zich

FORMULARI D’INSCRIPCIÓ

Organitza:
A·PLEC – Associació de Plegadors Educadors
SOCA-REL del Círcol – Entitat de Cultura Popular

bada2016_2

bada2016_1

Amb el suport de:
INSTITUCIONS
Escola Jungfrau
Servei Educatiu – Ciutat de Badalona
Consorci per a la Normalització Lingüística – Centre de Normalització Lingüística de Badalona i Sant Adrià
Friedrich-Fröbel Memorialmuseum, Oberweissbach (Turíngia, Alemanya)
Ajuntament de Badalona
Generalitat de Catalunya – Departament de Cultura

EMPRESES
Drogueria Boter (Badalona)
Bonpreu (Badalona)
EspaiMat – Espai d’aprenentatge de Matemàtiques (Catalunya)
Miyabi (Alemanya)

ASSOCIACIONS DE VEÏNS
Associació de Veïns Dalt la Vila (Badalona)
Associació de Veïns del Centre (Badalona)
Associació de Veïns de Coll i Pujol (Badalona)
Associació de Veïns de Bufalà (Badalona)

ASSOCIACIONS PER LA PROMOCIÓ DEL PLEGAT EDUCATIU
PaDoRe – Societat per la Documentació i Recerca de l’Art del Plegat (Badalona, Catalunya)
Mouvement Français des Plieurs de Papier
(França)
Origami Alsace (França)
Centro Diffusione Origami (Itàlia)
Origami Deutschland e. V. (Alemanya)
Asociación Española de Papiroflexia (Espanya)
Faltik – Internationale Tagung zur Didaktik des Faltens (Freiburg im Breisgau, Alemanya)
Fröbel Faltstrasse – Tagung zur Didaktik des Faltens (Oberweissbach, Keilhau, Weimar, Turíngia, Alemanya)
Origami, Dinamiche educative e didattica (Bellaria, Itàlia)
Conference on folding didactics (Sheffield, Anglaterra)
Neue Thüringer Fröbel Verein Keilhau e. V. (Alemanya)

Amb el suport de:

 

SOBRE LA PROTECCIÓ DE DADES

Qui és el responsable del tractament de les vostres dades personals Identitat:
Identitat: Joan Sallas, A·PLEC – Associació de Plegadors Educadors.
Adreça: Sant Miquel 32, 08911 Badalona, Catalunya
Contacte: http://foldingdidactics.com/contact/

Amb quina finalitat tractem les vostres dades personals?
# Gestionar la inscripció i participació a les jornades.
# Tramesa d’informació de properes activitats d’A·PLEC o altres propostes relacionades amb la didàctica del plegat.
# Gestió dels enregistraments audiovisuals.

Durant quant de temps conservarem les vostres dades
Conservarem les dades personals durant el temps necessari per a complir amb la finalitat per la qual es van recollir. Un cop transcorregut aquest termini, d’acord amb la normativa vigent en matèria de gestió documental i arxiu, conservarem les dades de forma indefinida.

Per quina raó utilitzem les vostres dades personals.
A continuació, us expliquem la base legal que ens permet tractar les vostres dades personals:
Quan ens doneu el vostre consentiment. Podeu retirar-lo en qualsevol moment.

A quins destinataris comunicarem les vostres dades
No cedirem les vostres dades personals a tercers.

Quins són els vostres drets quan ens faciliteu les dades?
# Qualsevol persona té dret a obtenir confirmació sobre si a A.PLEC està tractant dades personals que la concerneixen, o no.
# Les persones interessades tenen dret a accedir a les seves dades personals, així com a sol·licitar la rectificació de les dades inexactes o, si escau, sol·licitar-ne la supressió, entre altres motius, quan les dades ja no siguin necessàries per a les finalitats per a les quals es van recollir.
# Els interessats poden sol·licitar la limitació o oposició del tractament de les seves dades.

Com podeu exercir els drets
Per exercir aquests drets, només heu d’adreçar un missatge a http://foldingdidactics.com/contact/

Quines vies de reclamació hi ha
Si considereu que els vostres drets no s’han atès adequadament, teniu dret a presentar una reclamació davant l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades, podeu fer-ho mitjançant un escrit o a la seva seu electrònica (https://seu.apd.cat).