APLEC / Badalona 2019

5es JORNADES A·PLEC DE DIDÀCTICA DEL PLEGAT PER A EDUCADORS 
BADALONA, 25, 26 i 27 D’OCTUBRE 2019
Escola Betúlia, Carrer Conquista 57, Badalona (Catalunya)

Des del 2015 cada any es realitzen a Badalona les Jornades A·Plec sobre Didàctica del Plegat per a Educadors, concebudes bàsicament per aprendre a plegar i a ensenyar a plegar. El plegat no és només una activitat de lleure infantil o un art reservat als que tenen aquesta habilitat, sinó sobretot un mitjà de desenvolupament educatiu per a totes les persones. La transmissió d’aquesta activitat durant segles ha estat possible perquè tant la seva tècnica com la seva didàctica han estat dos elements inseparables. Durant els tres dies de les Jornades es realitzaran una cinquantena d’activitats (tallers, pràctiques, comuncacions, conferències, i exposicions) dirigides per plegadors educadors de diversos països. Es pretén introduir, enriquir i promoure la didàctica del plegat a l’ensenyament i al currículum escolar a través de la transmissió i l’intercanvi d’experiències entre els participants, de manera que cada educador descobreixi les seves pròpies possibilitats, les seves solucions, trucs, mètodes, idees i projectes segons cada situació educativa. Per participar en aquesta activitat reconeguda dins el Pla de Formació del Professorat de Badalona, no es requereix cap coneixement previ de plegat.

Activitat destinada a:
estudiants i professors d’escoles i universitats d’art, ciències de l’educació, matemàtiques, etc
serveis pedagògics i terapèutics a la tercera edat, hospitals, presons, refugiats, ensenyament especialitzat, etc.
educadors de temps lliure, mestres (escola bressol, primària i secundària)
 persones majors d’edat amb interès sobre l’aplicació pedagògica del plegat


A·PLEC A LES XARXES:

TWITTER
Ens trobareu a: @a_plec
Fem servir l’etiqueta #aplecplegat per piular sobre les Jornades.

FACEBOOK

INFORMACIONS TÈCNIQUES

Lloc: Escola Betúlia, Carrer Conquista 57, 08912 Badalona (Catalunya)
Com arribar-hi:
Metro: Línia 2 (color violeta) Parada ‘Pompeu Fabra’
Tren: RENFE (5 minuts a peu)
Aeroport més proper: Barcelona El Prat (a una hora en tren).

Àpats i allotjament
Les jornades ofereixen als participants la possibilitat d’inscriure’s a quatre àpats (sopar divendres, dinar i sopar dissabte i dinar diumenge) que es realitzaran al mateix lloc de les jornades. L’organització no ofereix allotjament i cada participant fa la seva pròpia reserva. Aquí es poden cercar les possibilitats d’allotjament a Badalona i el seu entorn.

Quotes i data

límit d’inscripció a les jornades, als tallers i activitats

Mentre hi hagi places disponibles no hi ha data límit d’inscripció, peròpels que s’inscriguin a pocs dies abans de les jornades hi ha una quota reduïda. També hi ha una quota reduïda per a estudiants per a tots els dies de les jornades. Hi ha la possibilitat d’inscriure’s a temps parcial durant les Jornades (cap de setmana complert, només dissabte o només diumenge). Després d’inscriure’s i transferir les quotes, els participants reben una confirmació de la seva participació. La inscripció dels participants als tallers i activitats concretes es realitza durant les jornades.

Acreditació
Tots els participants reben un acreditació de la seva participació expedit per l’organització. Com a activitat reconeguda pels Serveis Educatius de la ciutat de Badalona i pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat, aquest expediran un certificat d’assistència per a mestres i professors.

Material de plegat
Durant les jornades l’organització ofereix la possibilitat d’adquirir material de plegat (llibres, paper, etc.) per als participants.

TEMES QUE TRACTAREM

1. ABC. Tot el que hauria de saber un educador amb poca o cap experiència en l’ús del plegat a l’ensenyament: orígens del plegat, models bàsics, símbols del plegat, tipus de paper, bibliografia útil, planificació d’una classe, nivells de dificultat, aplicació del plegat al currículum escolar, etc…
2. Tècniques. Des del segle XVI, la transmissió de l’art del plegat a Europa no es basava en l’ensenyament de models per repetir-los, sinó en el coneixement de les diverses tècniques del plegat, les quals combinades permetien desenvolupar la creativitat i la fantasia dels que les aprenien i les exercitaven.
3. Plegat per a tothom. El plegat no és una activitat exclusiva per a persones destres de naixement, sinó un suport físic, mental, emocional i socialment inclusiu, per a totes les persones, independentment de les seves limitacions o situacions.
4. Matemàtica. L’experimentació abstracta i espacial a través del plegat converteix la matemàtica en un repte i en un joc divertit, estimulant la capacitat de raciocini i l’interès de l’alumne per l’aprenentatge d’aquesta matèria tradicional.
5. Projectes. Més enllà de programar una classe estàndard de plegat, la papiroflèxia es pot aplicar també a múltiples projectes dinàmics i happenings com un concurs d’avions de paper, una obra teatral o en activitats artístiques com un mural decoratiu o reivindicatiu.
6. Instruccions. Per donar suport a tot el que es grava a la memòria i que després sembla que s’oblida, no n’hi ha prou amb l’exercici repetitiu del plegat. Cal aprendre a confeccionar instruccions didàctiques al servei de la persona a la qual va destinada, tant si es tracta d’uns diagrames com d’un vídeo.
7. Història. No som els primers que aprenem a ensenyar a plegar. Moltes generacions d’educadors i alumnes han desenvolupat tècniques i idees didàctiques de les quals avui encara en podem aprendre molt. Conèixer-les ens ajudarà a trobar el nostre propi mètode.

TALLERS I ACTIVITATS PREVISTOS (ens reservem el dret a canvis en els continguts)


#00
Conferència inaugural: L’origami, una solució a problemes actuals en l’educació, per Eulàlia Tramuns

#01
Fisiologia del plec, per Joan Sallas
Descripció: La majoria de persones creuen que aprendre a plegar vol dir aprendre a plegar models o tècniques de plegat, obviant que aprendre a plegar vol dir aprendre a plegar bé. Però què vol dir aprendre a plegar bé? Per aprendre a plegar bé convé conèixer la fisiologia del plec per optimitzar la seva interacció amb la mà, la direcció del moviment, la posició del cos i del paper. Un taller útil tant per a plegadors educadors molt experimetats com per first-timers.

#02
“Origami and Mathematics Poster Pack”, per Eulàlia Tramuns
Descripció: Pòster interactiu per penjar a l‘aula amb un llibret d’activitats tant d’origami com de matemàtiques, des dels 3 anys fins a nivell universitari. Per a mestres/professors/educadors tant de matemàtiques, com d‘art i plàstica. Aquí més informació.

#03
D’un a molts per ser sempre més útils, per Anna Giordano
Descripció: Aprendrem a plegar un mòdul que serveix també com a suport per a posar-hi el nom, i amb 6 mòduls units construirem un llapiser, un objecte ben útil per a tothom.
Aquest taller està adreçat a mestres d’escola primària.
Llengua: taller en italià amb traducció al català.


#04
La història del plegat del paper a la Xina
, per Xiaoxian Huang
Descripció: Exposició de la rellevant i desconeguda història del plegat a la Xina i la seva transmissió didàctica en els darrers dos mil anys.
Dirigit a: educadors, mestres, pedagogs, historiadors, orientalistes, artistes, etc.
Llengua: anglès, amb traducció al català.
100% teoria, sense pràctica de plegat

#05
Tóng xīn fāng shèng (同心方胜) – el plegat de cartes d’amor en la literatura xinesa, per Xiaoxian Huang
Descripció: Rerafons didàctic i històric del plegat de les cartes d’amor tradicionals a la Xina, des de la Dinastia Yuan 元朝 (1279-1368)
Nivell: fàcil
Dirigit a: educadors, mestres i pedagogs, historiadors, orientalistes, artistes, etc
Llengua: anglès amb traducció al català
20% pràctica / 80% teoria

#06
Lampara plegada amb paper d’espàrrec
, per Marieke De Hoop
Descripció: Introducció dels diversos elements a tenir en compte en la fabricació de paper, les seves possibilitats, i la seva optimització com a material de plegat.
Nivell: fàcil
Dirigit a: educadors, mestres i pedagogs, historiadors, orientalistes, artistes, etc
Llengua: anglès amb traducció al català
80% pràctica / 20% teoria

#07
ABC del professor de plegat, per Joan Sallas
Descripció: Aquest taller està destinat a tots aquells que reconeixen el plegat com a mitjà pedagògic, però que no han plegat mai i no saben ni com començar a posar-s’hi. Què ha de saber un professor de plegat? a partir de quina edat es pot plegar? com es pot estimular el sentit pel plegar? quin paper hem de fer servir? quins models hem de conèixer? com es prepara una classe de plegat? quins trucs tenim per ampliar la memòria, quins recursos tenim per promoure la creativitat amb el plegat?

#08
Interacció entre el plegat i el dibuix, per Joan Sallas
Descripció: Taller dedicat al plegat i al dibuix com a expressions artístiques i mitjans educatius complementaris, necessàriament combinats.

#09 Origami activista i solidari, per Coral Romà
Descripció: Farem un repàs a diverses experiències solidàries d’arreu del món en què la papiroflèxia hi és present. Són projectes molt variats, des d’accions de protesta i projectes educatius passant per campanyes de sensibilització i actes de suport a persones i/o col·lectius. Debatrem sobre les possibilitats i característiques d’aquesta mena de propostes i què hi pot aportar l’ús de la papiroflèxia. Si voleu engegar un projecte d’aquest tipus, en parlarem al taller i ajudarem entre tots a desenvolupar-lo.
Adreçat a tothom. Xerrada-taller en català.

#10
Pleguem amb gent gran, per Joan Sallas
Descripció: En aquest taller es comentaran de forma teòrica els elements a tenir en compte per a un educador o assistent social quan es disposa a utilitzar el plegat com a eina pedagògica treballant amb gent gran. La definició dels objectius a plantejar-se, dels resultats que es poden obtenir i que cal valorar, dels aspectes tècnics, logístics i comunicatius a preveure, de les característiques personals de la gent gran amb qui treballarem, així com del perfil dels educadors/assistents socials, poden ajudar molt a educadors a reeixir el la seva activitat professional o voluntària.

#11
Origami, art i matemàtiques
, per Eulàlia Tramuns
Descripció: Veurem un exemple de com combinar aquestes disciplines presentant un projecte realitzat durant el curs acadèmic 2018-2019 en una escola italiana. Treurem suc d’una obra d’art concreta de Vincent Van Gogh perquè els assistents pugueu reproduir posteriorment el projecte pel vostre compte. Tot i que aquest quadre es va treballar en una classe de 5è de primària, donarem idees pels cursos anteriors i posteriors.

#12
Mitsunobu Sonobe i el seu famós modul aplicat a l’ensenyament, per Jaume Coll
Descripció: Fa mig segle es va publicar per primer cop el cub de Sonobe. En el taller veurem altres possibilitats del mòdul de Sonobe per construir poliedres. D’altra banda, que sabem del creador d’aquest famosíssim mòdul?

 

#13
Origami i Geometria: poliedres modulars, per Jaume Coll
En aquesta xerrada veurem alguns mòduls que permeten fer un gran varietat de poliedres modulars. En el taller construirem algun d’aquests poliedres.

#14
Origami i correspondència: exemples i idees
, per Michel Grand
(en castellà/anglès, francès, nivell fàcil)
Descripció: Models desenvolupats per ELFA (Envelop and Letterfolding Association). Realització de models apropiats. Paper, color, formes, geometria, diagrames, enviament i recepció. Castellà / anglès / francès

#15
Joguines de papiroflèxia, per Francesc Martí
Descripció: Models molt senzills per jugar (i competir) amb el paper.
Llengua: català, castellà, si cal amb traducció a l’anglès
Nivell: fàcil, per a tothom
Més pràctic que teòric

#16
Les parts del cos, per Francesc Martí
Aprenem a fer les parts d’un cos de paper. Amb ulls que fan l’ullet, boques que parlen, ossos que s’articulen i cors que bateguen.
Llengua: català, castellà, si cal amb traducció a l’anglès
Nivell: fàcil, per a tothom
Més pràctic que teòric

#17
Alguns elements de “plegagogia”per Pascal Bautrait
L’objectiu d’aquest taller és el d’intentar comprendre com l’organització d’una classe o un grup pot afavorir la realització d’una classe de plegat (i com el plegat pot ajudar a la realització de la classe o del grup), així com d’evitar l’estrès i el desànim per tal que la pràctica del plegat no es limiti a algunes sessions, sinó contribuir a la la vida de las vostra classe o grup.

Quelques éléments de “pliagogie”
Le but de cet atelier est d’essayer de comprendre comment l’organisation de la classe ou du groupe peut favoriser la mise en place de l’activité origami (et comment l’origami peut aider la classe / le groupe). Et d’éviter ainsi le stress et le découragement afin que la pratique de l’origami ne se limite pas à quelques séances, mais contribue à la vie de votre classe ou groupe.

Some elements of „foldologie“
The purpose of this workshop is to try to understand how the organization of the class or group can help set up the origami activity (and how origami can help the class / group). And so avoid stress and discouragement so that the practice of origami is not limited to a few sessions, but contributes to the life of your class or group

Llengua / Language: francès, amb traducció al català i/o a l’anglès / French, with translation into Catalan/English
Dificultat / difficulty: fàcil / easy
Dirigit a / suitable for: qualsevol persona que desitgi ensenyar el plegat en grup / anyone wishing to teach folding in group
69,99% teoria / theory – 30,01% pràctica / practice

#18
Adaptation de pliages simples à différentes formes de papier: carré, hexagone, pentagone, 
per Claire Landre
llengua: 
en francès o anglès, amb traducció al català
nivell fàcil
teoria 50% – pràctica 50%

#19
Plions en Français, per Claire Landre, Michel Grand i Pascal Bautrait
Descripció: Des del 2015, a les Jornades A.PLEC es distribueix un full anomenat “Pleccionari” on figuren les paraules més usuals per a plegar, en la llengua dels participants. A través d’un treball intensiu d’investigació i recerca, conjuntament amb el Consorci de Normalització Lingüística del Català, tres participants d’A.PLEC hem contrastat i elaborat un vocabulari amb les principals paraules per aprendre a plegar en català. Aquesta pubicació ha estat adaptada i traduïda al francès per tres plegadors educadors.

#20
El jonc xinès. La transmissió didàctica del plegat xinès i el seu simbolisme, per Joan Sallas
Descripció: El jonc xinès és un model de plegat tradicional originari de la Xina. En la conferència s’explicaran els mètodes i seqüències de plegat educatiu i simbòlic d’aquest model en el seu origen i la transmissió a Corea, al Japó, a Vietnam, així com la seva interacció cultural amb occident des del segle XVII fins als intercanvis pedagògics pedagògica amb els plegats Fröbelians del segle XIX i XX en documents holandesos, francesos, alemanys, anglesos, castellans, catalans i italians.

#21
Origen i desenvolupament de les línies i símbols gràfics del plegat, per Joan Sallas
Descripció: El diseny de les principals línies de plegat, el plec vall i el plec muntanya, ha estat una evolució gràfico-pedagògica que s’ha anat desenvolupant segons les necessitats de transmissió durant diversos segles. Així doncs, no són la invenció del gran mestre japonès Akira Yoshizawa (1911-2005), tal com se sol afirmar erròniament. Molt possiblement aquests elements gràfics de transmissió i instrucció del plegat es continuaran desenvolupant en un futur. A l’exposició es mostrarà i s’explicarà amb documents històrics aquesta evolució.

#22
Educational benefits of origami based instruction for primary school children, per Laia Carnasa
Descripció: Exposició de les conclusions del Treball de Fi de Grau: Beneficis educatius de l’aprenentatge basat en origami per a nens de primària. Es mostraran els avantatges del plegat (en l’àmbit cognitiu, físic, intrapersonal, interpersonal i transversal) així com també el rol del mestre i com utilitzar aquesta eina didàctica a l’aula. Els resultats d’aquesta recerca són fruit d’un estudi bibliogràfic i d’una investigació quantitativa i qualitativa.
Nivell: fàcil
Dirigit a: educadors, mestres i pedagogs
Llengua: català o anglès, si s’escau, amb traducció a l’anglès o al català
100% teoria

Description: Presentation about the conclusions of the Final Degree Project: Educational benefits of origami based instruction for primary school children. The advantages of folding paper (cognitive, physical, intrapersonal, interpersonal and cross-curricular aspects) as well as the role of the teacher and how this didactic tool can be used in the classroom will be shown. The outcomes of this research are a result of a bibliographic study and of a quantitative and qualitative methodology.
Difficulty: easy
Suitable for: educators, teachers & pedagogs
Language: Catalan or English, with translation into English or Catalan
100% theory

#23
Telèfon comodí / truca a un amic – “Telefonjoker”/”phone a friend” per Nele Hatoum
Descripció: Explorarem les possibilitats d’utilitzar només verbalment una instrucció de plegat, aclarida a través del joc per ser aplicada de forma educacional i terapèutica. El taller és apropiat per a tothom, i no cal cap coneixement previ de plegat
Nombre de participants: 12
Llenguatge: alemany, amb traducció

Beschreibung: Die Möglichkeiten der rein verbalen Faltanleitung werden in dem Workshop ausgelotet. Dabei werden rein spielerische, aber auch edukative und therapeutische Anwendungsfelder beleuchtet.
Level: without previous folding experience
Max. participants: 12
Language: German, with translation

#24
Trenca els patronsRompere gli schemi, per Francesco Cirillo
L’origami és la capacitat d’entendre i relacionar-se amb l’estat d’ànim dels altres.
L’origami è la capacità di comprendere e relazionarsi con lo stato d’animo altrui.
Llengua: italià, amb traducció a l’anglès.
Dirigit a tots els educadors i mestres

#25
Ensenya aquesta passióInsegnare che passione, per Francesco Cirillo Mètodes i observacions per obtenir el millor resultat amb plegadors novells.
Metodi ed osservazioni per ottenere il miglior risultato con origamisti alle prime armi.
Llengua: italià, amb traducció a l’anglès.
Dirigit a tots els educadors i mestres

#26
Jocs plegats, Anja Drews / Coral Romà
Descripció: Plegar jocs proporciona el doble de plaer: es gaudeix tant del procés del plegatge per si mateix com de les possibilitats lúdiques i pedagògiques que ofereix el joc. En aquest taller aprendrem a plegar diversos jocs amb papiroflèxia, tant per a canalla com per a adults. Després, llançarem un parell d’idees per a inspirar-se i que cadascú pugui desenvolupar i (des)plegar les seves pròpies idees.
Adreçat a: tothom
Dificultat: no cal experiència prèvia
80% pràctica / 20% teoria
Llengua: català / english
Àrea: Projectes

#27
Foliscopis d’origami
, per Anja Drews
Descripció: Probablement tots coneixeu els foliscopis, o llibretes animades, aquests llibrets en què cada pàgina té un dibuix lleugerament diferent de l’anterior. Quan en fem lliscar les pàgines amb el polze, els canvis ràpids creen la il•lusió d’una imatge amb moviment. En aquest taller veurem com podríem fer un foliscopi d’origami. Quins models podríem fer servir? Què més hauríem de tenir en compte? Primer veurem algunes idees generals sobre foliscopis, alguns exemples fets amb origami i alguns per crear els foliscopis amb les vostres pròpies idees.
No cal experiència prèvia. No cal que porteu material.
Llengua: taller en alemany amb traducció al català.

#28
Arquitecturas de papel. Arquiesculturas
, per Manuel Carrasco
Descripció: Origami aplicado a la investigación espacial. El Origami es el arte japonés del plegado del papel. Desde su aparición en la antigüedad hasta nuestros días ha experimentado una evolución considerable, sobre todo en los últimos veinte años, impulsado por los avances en el campo de la informática, que facilitan el intercambio de ideas y modelos con sus correspondientes instrucciones de plegado (diagramas). Arquitectos, ingenieros, matemáticos, artistas, diseñadores…se han visto atraídos por esta disciplina que combina ciencia y arte. Al final, todo es geometría. En el taller nos iniciaremos en los pliegues fundamentales y desarrollaremos ejemplos prácticos que nos permitan investigar en las complejas relaciones espaciales que el papel ayuda a crear, obteniendo una gran variedad de superficies de geometría variable que son posibles en papel pero difícilmente reproducibles en otros materiales. Al final de la clase pondremos en común nuestros plegados para elaborar en equipo una gran estructura común, en una operación que pondrá en valor nuestro espíritu colaborativo.

#29
Puzle de la pajarita y otros divertimentos de origami, per Belén Garrido
Descripció: La construcción de este puzle de tres piezas mediante doblado no es complicado y permite obtener figuras semejantes de área doble. En el taller también se doblarán otras figuras sencillas.
Dirigit a: professors de Primària i ESO.
Llengua / language: castellà / Spanish, translation or explanation into English
75% pràctica / 25% teoria

#30
El semáforo / El semàfor / The traffic light / Le feu rouge / Die Ampel, per Eduardo Solano
Descripció: Adaptación de un juguete clásico “de pensar” de autor desconocido consistente en cuatro cubos con caras de colores que hay que apilar tratando de que no se repitan los colores en ninguna de las caras rectangulares del prisma resultante. Las soluciones son múltiples pero ni son lo suficientemente difíciles como para que resulte frustrante ni lo suficientemente fáciles lo que lo dota de interés. Para su realización utilizaremos The unconventional cube de David Mitchell. Se darán algunas ideas de otros trabajos que pueden hacerse con cubos.
Llenguatge: en castellà amb aclariments en anglès o francès
Nivell: elemental
Destinat a: tots els públics
20% teoría / 80% práctica

#31
Triangles!
, per Nick Robinson
Description: Exploring how to make them and what you can fold using them.
Descripció: Explorem com els podem construïr i què en podem fer un cop fets
Nivell: per tothom / suitable for all levels
Llengua: anglès / English
80% pràctica / 20% teoria

#32
Boats!,

per Nick Robinson

Description: Exploring how to make a traditional design and adapt it to create modular rings.
Descripció: Explorem com fer models tradicionals i adaptar-los construïnt anells modulars
Nivell: per a tothom / suitable for all levels
Llengua: anglès / English
80% pràctica / 20% teoria
 

#33 Fan fun – El plaer dels ventalls plegats i desplegats

per Joan Sallas
Descripció: Totes les cultures del mon han desenvolupat ventalls des de temps immemoriables. Els més antics són de tipologia fixa, fins que fa poc més de mil anys, a Orient es va desenvolupar el ventall plegable, que va ser portat a Europa per mercaders portuguesos al segle XVI. Des del segle XVIII es va desenvolupar l’anomenat llenguatge dels ventalls en l’alta societat, tot i que mai va tenir una unitat com a llenguatge codificat. Utilitzant el plegat dels ventalls generarem col.lectivament un llenguage actualitzat als temps d’avui.
Nivell / level: per a tothom / suitable for all level
Llenguatge/ language: Catalan with translation or explanation into all the languages, including fan language 😉

#34
Ballar i plegar, per Joan Sallas
Descripció: Amb l’escorça del bedoll, els pastors del Pallars Sobirà, al Pirineu català, plegaven les anomenades ‘vessulles’, una mena de cassó per a beure-hi aigua de les fonts o dels rierols, i també podien ser fets servir fins i tot per escalfar-hi la llet. Alguns pastors consultaven al bedoll quins objectes volien tallar de la seva escorça i fins i tot li ballaven al davant, i després li preguntaven: -‘Ballo bé, bedoll?…’. Quan els semblava que l’arbre els contestava que sí, li feien una reverència inclinant el cap. Per la festa major de Llavorsí, els pastors feien un ball anomenat ‘ballo bé, bedoll?’. Bé, ja us podeu imaginar què farem.
Nivell/level: per a tothom / suitable for all
Llenguatge/ language: Catalan with translation or explanation into all the languages

#35

El abrazo / L’abraçada, The hug / Le calin / Die Umarmung, per Eduardo Solano
(Geometría para poetas / Geometria per a poetes / Geometry for poets / Géométrie pour des poètes / Geometrie für Dichter)
Descripció: Mediante la realización de un cubo modular bicolor e isométrico que llamé el abrazo se abordarán aspectos relacionados con la esencia del origami, las matemáticas y el arte contemporáneo deteniéndonos algo más en el constructivismo abstracto creando luego con cuatro cubos un “rompecabezas Pajarita” que en realidad es un generador de estampas de gran valor estético y una herramienta eficaz para la búsqueda de la belleza.
Es un cubo muy versátil que puede utilizarse para hablar de muchísimas cosas, para educadores de primaria sirve para hablar de geometría elemental y crear un puente abstracción-concreción, jugar a encontrar (una Pajarita, un gato, una montaña, una niña…) jugar a ver (¿qué ves en esta imagen?)… para educadores de secundaria y universitarios pueden tratarse aspectos de estética (simetría, proporción), combinatoria (variaciones con repetición), percepción (teoría de la Gestalt), arte contemporáneo (constructivismo abstracto, Max Bill, Bauhaus).
Nivell: fàcil
Destinat a: educadors de primària, secundària i universitaris
Llenguatge: en castellà, amb aclariments en anglès o francès
50% teoria / 50% pràctica

#36
Fanalet d’anar la canalla a cridar els Reis d’Orient, 
per Joan Giralt i Joan Sallas
Descripció: Taller per a educadors, per tal de fer-los coneixedors de la tradició de cridar als Reis i que en puguin fer de transmissors a les aules i en cercles familiars. A Badalona i a moltes altres poblacions catalanes hi ha una llarga tradició de cridar als Reis amb cançons i amb la llum de fanalets per il·luminar-los el camí. Amb aquesta proposta de taller es pretén que els mestres coneguin aquesta tradició local i la puguin treballar amb els alumnes a les aules. El taller constarà d’una part teòrica i d’una part pràctica amb diverses propostes de construcció de fanalets plegats.
Dirigit a: Educadors de primària
Dificultat: fàcil
75% pràctica – 25 % teoria

#37
Beneficis del plegat en l’educació especial, per Clara Plaja / Alberto Plaja
Exemplificarem com la pràctica de la papiroflèxia és una valuosa eina per reforçar diversos aprenentatges en aquells alumnes que presenten NESE (necessitats específiques de suport educatiu) i NEE (necessitats educatives especials).
Llengua: en català / castellà, traduit a l’anglès
Dirigit a: Mestres d’educació especial, però també en general
Dificultat: fàcil
75% pràctica – 25 % teoria

#38
Mientras dure la guerra
Exposició realitzada per Juan Gimeno i Joan Sallas
Aquesta breu exposició sobre els aspectes papiroflèxics que apareixen a la pel.lícula espanyola del mateix títol, dirigida i escrita per Alejandro Amenábar i estrenada el 2019, on l’actor Karra Elejalde interpreta a Miguel de Unamuno. Unamuno va ser un adicte a la papiroflèxia sense talls, creant models propis pel seu temps bastant avançats tècnicament. A més, va ser un gran professor de plegat que va saber transmetre aquest art a familiars i amics.

 EQUIP PEDAGÒGIC 2019

Pascal Bautrait, Laia CarnasaManuel Carrasco, Francesco CirilloJaume Coll, Anja Drews, Marieke De Hoop, Belén Garrido, Anna Giordano, Michel Grand, Nele Hatoum, Xiaoxian Huang, Claire Landre, Francesc Martí, Clara Plaja, Alberto Plaja, Nick RobinsonCoral RomàJoan Sallas, Eduardo SolanoEulàlia Tramuns.

PROGRAMA DE LES JORNADES (Darrera actualització: 17 octubre 2019)
Si s’escau, l’organització de les Jornades A·Plec es reserva el dret de modificar, substituïr o anul.lar els horaris, espais, activitats o continguts programats.

Divendres
17.30-18.30: Obertura del registre i inscripció a les activitats i tallers
18.30-19.00: Inauguració
19.00-19:45: Conferència inaugural
19:45-21:15: Activitats i tallers
21.15-22.15: Sopar
22.15-23.00: Plegat lliure
23.00: Fi del primer dia

Dissabte
8.00-9.00: Obertura de l’edifici: Registre i inscripció a les activitats i tallers
9.00-10.30: Activitats i tallers
10.30-11.00: Pausa amb cafè, te, sucs i pastís
11.00-12.30: Activitats i tallers
12:30-13.00: Foto de grup
13.00-14.00: Dinar
14.00-15.30: Activitats i tallers
15.30-16.00: Pausa amb cafè, te, sucs i pastís
16:00-20.00: Activitat alternativa
20.00-23.00: Sopar alternatiu
24.00: Fi del segon dia

grup de folk “Bauma”

Diumenge
9.00-9.30: Obertura de l’edifici: Preparació de la Gran Festa del Plegat
9.30-11.00: Activitats i tallers
11.00-11.30: Pausa
11.30-13.00: Activitats i tallers
13:00-13:30 Agraïments i comiat
13:30-15.00: Dinar
15.00: Fi de les 5es Jornades A·Plec sobre Didàctica del Plegat a Badalona 2019

Coordinació general:
Pere Bernat, Judit Bertran, Sebastià Coma, Imma Duatis, Joan Giralt, Annabel Madueño, Xavi Manzanares, Ramon Massip, Quim Olivares, Anna Pruneda, Joan Puente, Anna Riera, Nick Robinson, Coral Romà, Josep Maria Saladrigas, Joan Sallas, Eulàlia Tramuns, Xavi Valls

Consell pedagògic:
Anja Drews, Marieke De Hoop, Nele Hatoum, Kristin Pooch, Anna Pruneda, Nick Robinson, Coral Romà, Joan Sallas, Eulàlia Tramuns

Webmaster:

Nick Robinson

Organitza:
A·Plec – Associació de Plegadors Educadors
SOCA-REL del Círcol – Entitat de Cultura Popular

bada2016_2

Amb el suport de:
INSTITUCIONS
Escola Betúlia
Escola Jungfrau
Servei Educatiu – Ciutat de Badalona
Consorci per a la Normalització Lingüística – Centre de Normalització Lingüística de Badalona i Sant Adrià
Conservatori Professional de Música de Badalona
Badacordes
Centre Ocupacional Bogatell
Friedrich-Fröbel Memorialmuseum, Oberweissbach (Turíngia, Alemanya)
Ajuntament de Badalona
Generalitat de Catalunya – Departament de Cultura

EMPRESES
EspaiPlec (Badalona)
Drogueria Boter (Badalona)
Bonpreu (Badalona)
EspaiMat – Espai d’aprenentatge de Matemàtiques (Catalunya)
Miyabi (Alemanya)

ASSOCIACIONS DE VEÏNS
Associació de Veïns Dalt la Vila (Badalona)
Associació de Veïns del Centre (Badalona)
Associació de Veïns de Coll i Pujol (Badalona)
Associació de Veïns de Bufalà (Badalona)

ASSOCIACIONS PER LA PROMOCIÓ DEL PLEGAT EDUCATIU
PaDoRe – Societat per la Documentació i Recerca de l’Art del Plegat (Badalona, Catalunya)
Mouvement Français des Plieurs de Papier
(França)
Origami Alsace (França)
Centro Diffusione Origami (Itàlia)
Origami Deutschland e. V. (Alemanya)
Asociación Española de Papiroflexia (Espanya)
Faltik – Internationale Tagung zur Didaktik des Faltens (Freiburg im Breisgau, Alemanya)
Fröbel Faltstrasse – Tagung zur Didaktik des Faltens (Oberweissbach, Keilhau, Weimar, Turíngia, Alemanya)
Origami, Dinamiche educative e didattica (Bellaria, Itàlia)
Conference on folding didactics (Sheffield, Anglaterra)
Neue Thüringer Fröbel Verein Keilhau e. V. (Alemanya)

Amb el suport de:

 

SOBRE LA PROTECCIÓ DE DADES

Qui és el responsable del tractament de les vostres dades personals Identitat:
Identitat: Joan Sallas, A·Plec – Associació de Plegadors Educadors.
Adreça: Sant Miquel 32, 08911 Badalona, Catalunya
Contacte: http://foldingdidactics.com/contact/

Amb quina finalitat tractem les vostres dades personals?
# Gestionar la inscripció i participació a les jornades.
# Tramesa d’informació de properes activitats d’A·Plec o altres propostes relacionades amb la didàctica del plegat.
# Gestió dels enregistraments audiovisuals.

Durant quant de temps conservarem les vostres dades
Conservarem les dades personals durant el temps necessari per a complir amb la finalitat per la qual es van recollir. Un cop transcorregut aquest termini, d’acord amb la normativa vigent en matèria de gestió documental i arxiu, conservarem les dades de forma indefinida.

Per quina raó utilitzem les vostres dades personals.
A continuació, us expliquem la base legal que ens permet tractar les vostres dades personals:
Quan ens doneu el vostre consentiment. Podeu retirar-lo en qualsevol moment.

A quins destinataris comunicarem les vostres dades
No cedirem les vostres dades personals a tercers.

Quins són els vostres drets quan ens faciliteu les dades?
# Qualsevol persona té dret a obtenir confirmació sobre si a A.Plec està tractant dades personals que la concerneixen, o no.
# Les persones interessades tenen dret a accedir a les seves dades personals, així com a sol·licitar la rectificació de les dades inexactes o, si escau, sol·licitar-ne la supressió, entre altres motius, quan les dades ja no siguin necessàries per a les finalitats per a les quals es van recollir.
# Els interessats poden sol·licitar la limitació o oposició del tractament de les seves dades.

Com podeu exercir els drets
Per exercir aquests drets, només heu d’adreçar un missatge a http://foldingdidactics.com/contact/

Quines vies de reclamació hi ha
Si considereu que els vostres drets no s’han atès adequadament, teniu dret a presentar una reclamació davant l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades, podeu fer-ho mitjançant un escrit o a la seva seu electrònica (https://seu.apd.cat).