Jornades A·Plec de didàctica del plegat

Cada any es realitzen a Badalona les Jornades A·Plec sobre Didàctica del Plegat per a Educadors, concebudes bàsicament per aprendre a plegar i a ensenyar a plegar.

El plegat no és només una activitat de lleure infantil o un art reservat als que tenen aquesta habilitat, sinó sobretot un mitjà de desenvolupament educatiu per a totes les persones. La transmissió d’aquesta activitat durant segles ha estat possible perquè tant la seva tècnica com la seva didàctica han estat dos elements inseparables.

Durant aquestes Jornades es realitzen una gran quantitat d’activitats (tallers, pràctiques, comuncacions, xerrades, conferències, exposicions, visites guiades, etc.) dirigides per plegadors educadors de diversos països.

Amb aquesta formació pretenem introduir, enriquir i promoure la didàctica del plegat tant a l’ensenyament formal incidint en el currículum escolar com en l’ensenyament no formal (formació no reglada) a través de la transmissió i l’intercanvi d’experiències entre els participants, de manera que cada educador descobreixi les seves pròpies possibilitats, les seves solucions, trucs, mètodes, idees i projectes segons cada situació educativa.

Per participar en aquesta activitat reconeguda cada any dins del Pla de Formació del Professorat de Badalona del Centre de Recursos Pedagògics de la Generalitat de Catalunya, no es requereix cap coneixement previ de plegat.

1es Jornades                    2es Jornades                    3es Jornades                    4es Jornades                    5es Jornades

AVANTATGES EDUCATIUS DEL PLEGAT

Plegar paper o qualsevol altre material com a mitjà educatiu fomenta el desenvolupament de capacitats personals, tant físiques, mentals o emocionals, a més de d’afavorir l’adquisició de competències socials i de promoure una actitud positiva, creativa i destre.

La persona que s’educa i aprèn tot plegant…

… experimenta què vol dir superar reptes inicialment impossibles.
… descobreix i valora la lentitud, la paciència i l’ordre com a elements afavoridors de l’aprenentatge.
… aprèn a fer servir el cervell tenint el desig com a motor que coordina vista, tacte i oïda com a cadena de transmissió.
… descobreix què vol aprendre a plegar, què vol crear plegant, què vol ensenyar a plegar als altres, i què volen plegar els altres.
… desplega la seva capacitat d’abstracció creativa i matemàtica jugant a analitzar i interpretant els resultats obtinguts.
… augmenta la capacitat de concentració i de memòria.
… aprèn a treballar ordenat i acurat, i exercita i millora la seva precisió i exactitud manual.
… exercita la capacitat de visió espaial i la motricitat fina.
… forja el seu gust cercant allò que li sembla bell en les formes, les mides i els colors, en les textures i ductilitats, així com en els usos i les intencions.
… té una experiència vital de transformació creativa que no oblidarà mai.
… descobreix la sorpresa que provoca la màgia de crear i que el farà una persona més sensible.
… aprèn a treballar en grup i en projectes inclusius, aprenent a ajudar-se mútuament en les dificultats i a valorar-se mútuament en la diversitat dels resulats.
… aprèn a fusionar treball i joc, i així augmenta la capacitat de divertir-se a la vida.

Les nostres activitats formatives van destinades bàsicament a:
– persones amb interès sobre l’aplicació pedagògica del plegat
– estudiants i professors d’escoles i universitats d’art, ciències de l’educació, matemàtiques, etc
– serveis pedagògics i terapèutics a la tercera edat, hospitals, presons, refugiats, ensenyament especialitzat, etc.
– educadors de temps lliure, mestres (escola bressol, primària i secundària)


A·PLEC A LES XARXES:

TWITTER
Ens trobareu a: @a_plec
Fem servir l’etiqueta #aplecplegat per piular sobre les Jornades.

FACEBOOK

TEMES QUE TRACTEM

1. ABC. Tot el que hauria de saber un educador amb poca o cap experiència en l’ús del plegat a l’ensenyament: orígens del plegat, models bàsics, símbols del plegat, tipus de paper, bibliografia útil, planificació d’una classe, nivells de dificultat, aplicació del plegat al currículum escolar, etc…
2. Tècniques. Des del segle XVI, la transmissió de l’art del plegat a Europa no es basava en l’ensenyament de models per repetir-los, sinó en el coneixement de les diverses tècniques del plegat, les quals combinades permetien desenvolupar la creativitat i la fantasia dels que les aprenien i les exercitaven.
3. Plegat per a tothom. El plegat no és una activitat exclusiva per a persones destres de naixement, sinó un suport físic, mental, emocional i socialment inclusiu, per a totes les persones, independentment de les seves limitacions o situacions.
4. Matemàtica. L’experimentació abstracta i espacial a través del plegat converteix la matemàtica en un repte i en un joc divertit, estimulant la capacitat de raciocini i l’interès de l’alumne per l’aprenentatge d’aquesta matèria tradicional. A més, la matemàtica pot aportar elements per aprofundir i comprendre el procés d’aprenentatge i creació de models de plegat.
5. Projectes. Més enllà de programar una classe estàndard de plegat, la papiroflèxia es pot aplicar també a múltiples projectes dinàmics i happenings com un concurs d’avions de paper, una obra teatral o en activitats artístiques com un mural decoratiu o reivindicatiu.
6. Instruccions. Per donar suport a tot el que es grava a la memòria i que després sembla que s’oblida, no n’hi ha prou amb l’exercici repetitiu del plegat. Cal aprendre a confeccionar instruccions didàctiques al servei de la persona a la qual va destinada, tant si es tracta d’uns diagrames com d’un vídeo.
7. Història. No som els primers que aprenem a ensenyar a plegar. Moltes generacions d’educadors i alumnes han desenvolupat tècniques i idees didàctiques de les quals avui encara en podem aprendre molt. Conèixer-les ens ajudarà a trobar el nostre propi mètode.

Talleristes des del 2015

Joan Bascuñana (Olot), Pascal Bautrait (França), Alessandro Beber (Itàlia), Cristina Belló (Madrid), Krystyna Burczyk (Polònia), Wojciech Burczyk (Polònia), Francisco Javier Caboblanco (Toledo), Laia Carnasa (Barcelona), Manuel Carrasco (Espanya), Francesco Cirillo (Itàlia), Jaume Coll (Cornellà) Antonio Criscuolo (Itàlia), Marieke de Hoop (Holanda), Francesco Decio (Itàlia), Anja Drews (Alemanya), Caroline Geller (Alemanya), Belén Garrido (València), Juan Gimeno (Madrid), Anna Giordano (Itàlia), Michel Grand (França), Roberto Gretter (Itàlia), Nele Hatoum (Alemanya), Xiaoxian Huang (Xina), Daniela Izquierdo (Mèxic), Alessandra Lamio (Itàlia), Claire Landre (França), Vittoriana Losabio (Itàlia), Francesco Mancini (Itàlia), Francesc Martí (Santa Coloma de Gramanet), Julia Millet (França), Clara Plaja (Barcelona), Alberto Plaja (Barcelona), Kristin Pooch (Alemanya), Sascha Pooch (Alemanya), Anna Riera (Badalona), Nick Robinson (Anglaterra), Coral Romà (Alemanya), Laura Rozenberg (Uruguai), Joan Sallas (Badalona), Eduardo Solano (Madrid), Sonia Spreafico (Itàlia), Judit Themistanjioglus (Badalona), Eulàlia Tramuns (Barcelona), Gabriela Vicente (Xile), Eric Vigier (França), Ursula Zich (Itàlia)

Amb el suport de:
INSTITUCIONS
Escola Betúlia
Escola Jungfrau
Servei Educatiu – Ciutat de Badalona
Consorci per a la Normalització Lingüística – Centre de Normalització Lingüística de Badalona i Sant Adrià
Conservatori Professional de Música de Badalona
Badacordes
Centre Ocupacional Bogatell
Friedrich-Fröbel Memorialmuseum, Oberweissbach (Turíngia, Alemanya)
Ajuntament de Badalona
Generalitat de Catalunya – Departament de Cultura

EMPRESES
EspaiPlec (Badalona)
Drogueria Boter (Badalona)
Bonpreu (Badalona)
EspaiMat – Espai d’aprenentatge de Matemàtiques (Catalunya)
Miyabi (Alemanya)

ASSOCIACIONS DE VEÏNS
Associació de Veïns Dalt la Vila (Badalona)
Associació de Veïns del Centre (Badalona)
Associació de Veïns de Coll i Pujol (Badalona)
Associació de Veïns de Bufalà (Badalona)

ASSOCIACIONS PER LA PROMOCIÓ DEL PLEGAT EDUCATIU
PaDoRe – Societat per la Documentació i Recerca de l’Art del Plegat (Badalona, Catalunya)
Mouvement Français des Plieurs de Papier
(França)
Origami Alsace (França)
Centro Diffusione Origami (Itàlia)
Origami Deutschland e. V. (Alemanya)
Asociación Española de Papiroflexia (Espanya)
Faltik – Internationale Tagung zur Didaktik des Faltens (Freiburg im Breisgau, Alemanya)
Fröbel Faltstrasse – Tagung zur Didaktik des Faltens (Oberweissbach, Keilhau, Weimar, Turíngia, Alemanya)
Origami, Dinamiche educative e didattica (Bellaria, Itàlia)
Conference on folding didactics (Sheffield, Anglaterra)
Neue Thüringer Fröbel Verein Keilhau e. V. (Alemanya)

SOBRE LA PROTECCIÓ DE DADES

Qui és el responsable del tractament de les vostres dades personals Identitat:
Identitat: Joan Sallas, A·Plec – Associació de Plegadors Educadors.
Adreça: Sant Miquel 32, 08911 Badalona, Catalunya
Contacte: http://foldingdidactics.com/contact/

Amb quina finalitat tractem les vostres dades personals?
# Gestionar la inscripció i participació a les jornades.
# Tramesa d’informació de properes activitats d’A·Plec o altres propostes relacionades amb la didàctica del plegat.
# Gestió dels enregistraments audiovisuals.

Durant quant de temps conservarem les vostres dades
Conservarem les dades personals durant el temps necessari per a complir amb la finalitat per la qual es van recollir. Un cop transcorregut aquest termini, d’acord amb la normativa vigent en matèria de gestió documental i arxiu, conservarem les dades de forma indefinida.

Per quina raó utilitzem les vostres dades personals.
A continuació, us expliquem la base legal que ens permet tractar les vostres dades personals:
Quan ens doneu el vostre consentiment. Podeu retirar-lo en qualsevol moment.

A quins destinataris comunicarem les vostres dades
No cedirem les vostres dades personals a tercers.

Quins són els vostres drets quan ens faciliteu les dades?
# Qualsevol persona té dret a obtenir confirmació sobre si a A.Plec està tractant dades personals que la concerneixen, o no.
# Les persones interessades tenen dret a accedir a les seves dades personals, així com a sol·licitar la rectificació de les dades inexactes o, si escau, sol·licitar-ne la supressió, entre altres motius, quan les dades ja no siguin necessàries per a les finalitats per a les quals es van recollir.
# Els interessats poden sol·licitar la limitació o oposició del tractament de les seves dades.

Com podeu exercir els drets
Per exercir aquests drets, només heu d’adreçar un missatge a http://foldingdidactics.com/contact/

Quines vies de reclamació hi ha
Si considereu que els vostres drets no s’han atès adequadament, teniu dret a presentar una reclamació davant l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades, podeu fer-ho mitjançant un escrit o a la seva seu electrònica (https://seu.apd.cat)